Zisk Renaultu vlani prudko vzrástol, na viac ako trojnásobok

12.02.2015 Celý región

Paríž 12. februára (TASR) - Francúzska automobilka Renault prekvapila analytikov. Jej zisk za minulý rok totiž prudko vzrástol, a to na viac ako trojnásobok zisku v predchádzajúcom roku. Vďačí za to výraznému zvýšeniu predaja v Európe, s výnimkou Ruska, a najmä dopytu po cenovo dostupnejších vozidlách dcérskej firmy Dacia a uvedeniu nových modelov na trh. Európsky trh pomohol firme vykompenzovať klesajúci odbyt v Latinskej Amerike a pád predaja v Rusku. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

Čistý zisk Renaultu za rok 2014 sa vyšplhal na 1,89 miliardy eur z 586 miliónov eur v roku 2013 aj napriek prudkému poklesu predaja na ruskom trhu.

Prevádzkový zisk spoločnosti sa vlani zvýšil o takmer 30 % na 1,61 miliardy eur z predvlaňajších 1,24 miliardy eur. Analytici, ktorých oslovila agentúra Bloomberg pritom odhadovali, že dosiahne 1,45 miliardy eur.

Tržby spoločnosti v minulom roku vzrástli o 0,3 % na 41,1 miliardy eur.

Renaultu k výborným výsledkom pomohol najmä dopyt po lacnejších modeloch Dacia v Európe. Aj nové modely ako Captur mini-SUV a zmodernizované Clio mini prispeli k nárastu globálneho odbytu spoločnosti v minulom roku o 3,2 % na 2,71 milióna áut napriek slabému dopytu v Brazílii a 10-% poklesu predaja v Rusku. Dcérska firma Dacia vlani predala 1,14 milióna vozidiel, čo je o 5,3 % viac ako v roku 2013.

V Rusku ale Renault, ktorý spolu s Nissanom nepriamo vlastnia 50,01-% podiel vo firme AvtoVAZ, v roku 2014 prehĺbil svoju stratu na 182 miliónov eur z 34 miliónov eur v roku 2013.

Automobilka však nemení stratégiu a chce pokračovať v expanzii na rozvíjajúce sa trhy. Plánuje uviesť už v tomto roku ultra lacné vozidlo na indický trh a pripravuje výrobu áut v Číne.

V tomto roku 2015 chce tretia najväčšia európska automobilka dosiahnuť ďalší rast predaja a zisku.

Renault v pondelok (9.2.) oznámil, že na tri týždne zastavuje výrobu vo svojom závode v Moskve. Analytici predpovedajú, že ruský trh s autami sa môže tento rok prepadnúť o 25 až 35 % v dôsledku sankcií.

Vo Francúzsku však Renault plánuje tento rok prijať zhruba 1000 nových zamestnancov.
 

Vyberte región